Mit érdemes megnézni

Egynapos városnézés

Valletta fél napban
Látogatás Málta fővárosában

Valletta nem kifejezetten arról híres,

Costa - Valletta - The Saluting Battery

hogy rengeteg a látnivaló. Inkább a hangulata az, ami megragadja az embert. A máltai főváros domborzati viszonyai meglehetősen egyediek, így az utcákat járva szinte San Franciscóban érezheted magad. Csak itt pofásabbak az épületek, ezért érdemes sétálgatni a zegzugos utcákban, nézelődni.

A alapítóról, Jean Parisot de la Valette francia lovagról elnevezett máltai főváros városfalon belüli része az UNESCO Világörökség része. Errefelé szinte minden utcára jut egy-egy történelmi látnivaló. Az egyik leglátványosabb közülük a Szent Elmo-erőd, amelyet még a johannita lovagrend (1530-tól, közel 300 éven át a Rodosz szigetéről Nagy Szulejmán török szultán által kiűzött, Jeruzsálemi Szent János Lovagrend ) székhelye. Tevékenységük legfontosabb része jeruzsálemi zarándokok  gyógyítása) máltai letelepedése előtt építettek, és amelynek egyik bástyája ad otthont a Hadtörténeti Múzeumnak.

A város legnagyobb vallási emléke

Costa - Valletta - St Johns Catedral - Kon Katidral ta san Gwann

a Szent János társkatedrális (amelynek „társa" Mdinában, áll, ez utóbbiban él Málta mindenkori érseke), ahol Caravaggio festményei mellett az egykor a szigeten élt lovagok sírkamráin és a falakon körbefutó családi címereken keresztül is bepillantást nyerhetünk Málta történelmébe. A múltba tett utazás a Nagymesterek Palotájában folytatódik, ahol a Johannita Lovagrend páncéljai az alsó szint folyosóin állnak sorfalat. Az Alsó és Felső Barrakka kertekben kipihenheted a tömény múltidézést, a felső kertből pedig a Nagy Kikötő, a Grand Harbour és a vele szemben elhelyezkedő 3 régi város, Vittoriosa, Senglea és Cospicua látványában is gyönyörködhetsz. Érdemes a főútvonalakról letérve betévedni a kis mellékutcákra, hogy átérezd a lassú, kényelmes és színes máltai élettempót, amely olyannyira eltér az európai nagyvárosok nyüzsgésétől.

Costa - Valletta - Open for Lunch and Dinner

Málta kedves, bájos fővárosában toronyházak helyett erődöket, plázák helyett kis utcákban rejtőzködő trendi butikokat és eldugott éttermeket találunk.

Sokaknak külön kedvence a Nagy kikötő (Grand Harbour), mely befogadja és üdvözli a francia, olasz, spanyol és afrikai hajókat. Vitorlás versenyek helyszíne és fantasztikus látványt nyújt egy 16 századi, törökök ellen épült erődről. Ez utóbbi a Screberras hegyről tekint le a kikötőre vigyázó szemeivel.

Az erőd elődjét a törököktől a máltai lovagok védték hősies küzdelemben, és bár a harc végén új erőd építésébe fogtak, ez a hősies harc nemcsak Máltát mentette meg a megszállástól, de talán egész Európát is. A város ezután a hős Johannita lovag Jean Parisot de Vallette Nagymester után kapta nevét és lett Málta fővárosa. 

UNESCO kulturális világörökség

Valletta városfalon belüli teljes része az UNESCO kulturális világörökségének a része. Semmiképp se hagyjuk ki máltai programunk során. Valletta óvárosának vonzereje elsősorban a csodás fekvéséből adódik, ugyanis három oldalról a tenger és méltóságteljes erődítményfalak határolják. Valletta olyan város, ahol kellő időt kell szentelni az utcai improvizálós sétálgatásra.

Nem nagyváros,

Costa - Valletta - II-Belt Vallettában a Triq Sant Orsla utca

mindössze 9 hosszanti és 12 keresztutcából áll. Éppen a kicsi mellékutcákban érdemes megkülönböztetett figyelmet szentelni a régi házak zárt balkonjaira, amelyeket számtalan formában építettek és dekoráltak. A nyári melegben, a keskeny mellékutcákban ráadásul élvezni lehet az árnyékok oltalmát, és amúgy a tömeget is el lehet kerülni.

Nyilván a turista végig akar sétálni az üzletekkel teli gyalogos utcán, ami a vá­roskaputól a Szent Elmo-erődig húzódik el. A város legjelentősebb utcája a népszerű, lejtős Triq ir-Reppublika (Köztársaság útja), amely tele van mű­emlékekkel, templomokkal, múzeumokkal. Hiteles, régies hangulatú utca, az Old Bakery Street, (Triq I-Ifran) ahol nincs annyi üzlet, viszont sok a műemlék épület.

A városkapu melletti vasárnapi piac viszont nem érdemel sok figyelmet, mert többnyire gagyi cuccokat árulnak. Annál érdekesebb a város központi piaca.

A Máltai lovagrend

Nehéz kihagyni a lovagok örökségét, ha Máltán járunk. Tőlük származik a méltán híres, nyolcágú máltai kereszt. A máltai lovagok vagy johanniták egy keresztény szervezet, egyházi lovagrend, amely amalfi ispotályként kezdte működését Jeruzsálemben 1080 körül, hogy a szegény, beteg és sebesült keresztes lovagokat ápolja, gyógyítsa. Miután az első keresztes hadjárat megindult, vallási-katonai renddé alakult, saját regulával. Miután az iszlám erők visszafoglalták a Szentföldet, a rend Rodosz szigetére került, majd később Máltára. Jelenleg független nemzetközi jogalany, független államnak tekinti magát, a világ 92 országával tart fenn diplomáciai kapcsolatot.

A történelem során senki nem hagyott ilyen emléket a szigeteken, mint a 250 évig uralkodó lovagrend. Az egyszerű mindennapjaiktól a bátor harcaikig, minden dokumentálva van a szigetek levéltárában, építészetében és hagyományában.

Érezni lehet a jelenlétüket a palotáikban, udvaraikon és kertjeikben barangolva.

A máltai szigeteken több mérnöki és építészeti bizonyíték is utal a jelenlétükre: várak, bástyák, őrtornyok, vízvezetékek, templomok és katedrálisok. Nem beszélve a gazdag örökségről, amit hátrahagytak a szigeteken: műtárgyakat, bútorokat, ezüst készleteket és szobrokat. Kevésbé nyílván való, de nem kevésbé fontos a hely, amelyet az orvostudományban kapott a sziget nekik köszönhetően. A vallettai Sacra Infermeria volt Európa első kórháza.

A máltai keresztet a Johanniták 1126-ban kezdték el hivatalos jelképükként használni. Nyolc ága a lovagok nyolc kötelezettségét fejezi ki, névlegesen: "igazságban élni, hinni, megbánni a bűnöket, alázatról tanúskodni, szeretni az igazságot, irgalmasnak lenni, őszintének és tiszta szívűnek lenni, és végül elviselni az üldözést." Idővel a nyolc ág azon nemesek nyolc különböző "nyelvét" is képviselte, amelyek testvériséget fogadtak egymással, ezek nevezetesen Auvergne, Provence, Franciaország, Aragónia, Kasztília és Portugália, Olaszország, Németország, és Anglia (Skóciával és Írországgal).

A máltai kereszt mind a mai napig a Máltai lovagrend szimbóluma annak ellenére, hogy 1798-ban Bonaparte Napóleon tábornok seregei megszállták Máltát, és elűzték a lovagokat.

 Akkor most jöjjön a városlátogatás

Barakka gardens, Barakka kert (máltaiuk :Il-Barakka ta 'Fuq)  

Costa - Valletta - Upper Barrakka Gardens a hajóról

A Vallettát körülvevő városfal tetején romantikus regénybe illő helyszínt találunk: szökőkutak és virágos kert - ezt hívják Felső Barakka kertnek, mely szépsége, tisztasága és a kilátás miatt a legalkalmasabb hely, ha a városlátogató túra során egy kis pihenőre vágyunk.

Letekintve a Grand Harbour, szemben 4 félsziget. A kilátó jobb szélén alattunk szakadék, páratlan látvány, a túloldalán már a Vallettával szomszédos Florianát látjuk (praktikus infó, hogy a kertben egy tiszta mosdó is van, ami jól jön egy városnéző túrán).

 Costa - Valletta - Forti Rikazoli erőd

A hajótól egy rövid 200 méteres sétával Xatt Lascaris-on elérjük a panorámás  Barakka liftet. ami felvisz minket a két Barakka park közül a XVIII. századi felső Barrakka Parkba. Innen, 60 m magasból csodálatos kilátás nyílik a Grand Harbourra (Nagy kikötő) és a történelmi városra, Sengleára és a feltehetőleg kőkori Vittoriosára.

A kertben található a Szent Péter és Pál bástya. Épült a 1560-as években. A bástyán van az „üdvözlő üteg”

Costa - Valletta - Saluting Battery- Kalkara Birgu Isla városrés

A kertet teraszos ívekből építette 1661-ben az olasz lovag Fra Flaminio Balbiani. Ezek eredetileg fedettek voltak, de a plafont a papok 1775-ben eltávolították. A kertek eredetileg pihenésre használták a lovagok. 1800-ban megnyitottak a nagyközönség előtt.

Costa - Upper Barrakka garden volt lovagi kiképzőközpont

A parkban számos számos prominens személy emlékműve, emlékhelye található. Köztük Gerald Strickland, Sir Thomas Maitland és Sir Winston Churchill. A replika a szobor Les Gavroches (Az utcai fiúk) a máltai szobrász Antonio Sciortino munkája Az eredeti megtalálható a National Museum of Fine Arts-ban.

Costa - Valletta upper Barakka felvonó

A kertek kapcsolódnak a Valletta árok és a közeli Lascaris Wharf a Barakka Lifthez. Az első felvonó a helyszínen 1905-ben épült, de bezárt 1973-ban 1983-ban lebontották. Az új felvonót2012. decemberében-ben avatták.

Costa - Valletta Upper Barrakka park liftje

A Barakka kert nem volt mindig az erőd része, hiszen a város védelméhez nem gyönyörűen telepített kertre volt szükség. Régen ez a terület a lovagok kiképzési helyszíne volt, a britek pedig szobrokat helyeztek itt el, aminek hagyományát a máltaiak megőrizték. Valletta végtelen, kéktől ölelt homokszínébe itt beolvad némi zöld, és a virágtenger ezernyi színe. Kattoghatnak a fényképezőgépek!

St John's Catedral Szent János társkatedrális

(máltai nyelven: Kon-Katidral ta’ San Ġwann) St. Lucia's Street,

Costa - Valletta - St John's Catedral - Kon Katidral ta San Gwan

Valletta sakktáblaszerűen elrendezett utcái közt, szinte a mértani középpontban, találjuk a Triq il Repubblika királyaként a város leghíresebb katedrálisát, a Szent János társkatedrálist. „Társa” Mdinában található, ahol Málta mindenkori érseke lakik.

Málta legnagyobb és leghíresebb temploma, egyben a római katolikus egyház egyik leghíresebb barokk székesegyháza, a Valletta főváros központjában. A máltai lovagrend nagymestere, Jean de la Cassière rendelte el a megépítését 1572-ben, miután 1565-ben sikerült a szigetet megvédeni a török inváziótól. Tervezője és fő építésze Ġlormu Cassar volt, aki az akkor újonnan épített főváros számos más fontos épületét is megalkotta. Az építkezés mindössze fél évtizedet vett igénybe.

A templomot ma a világ egyik legszebb barokk katedrálisának tartják.

Costa - Valletta - St John Catedrale

A templom a helyi, építkezésre kiválóan alkalmas mészkőből épült, akárcsak a város legtöbb más épülete és erődítménye. A harcos lovagrend hagyományainak megfelelően és különösen a néhány évvel korábbi török ostrom hatására a 65 méter hosszú és 40 méter széles templom kívülről egy erődítmény vonásait viseli magán, belül viszont rendkívül gazdag díszítésű. Az egyetlen hajója 20 méter széles, két oldalt a különböző anyanyelvi lovagi közösségek kápolnáit helyezkednek el.

A márványpadlózat teljes egészében sírok sorozata is, a lovagrend körülbelül 375 lovagja és tisztje nyugszik itt. A kriptában helyezkedik el számos nagymester emlékműve, köztük Philippe de Villiers de L’Isle-Adam, Claude de la Sengle, Jean Parisot de La Valette, Alof de Wignacourt sírja.

Caravaggio: Szent János lefejezése

Costa - Valletta - St John's Catedral - Caravaggio Szent János l

A Szent János katedrálisban olyan dózisban kapjuk a történelmet, amit nem könnyű feldolgozni. Túlcsordul itt a barokk, a középkori túldíszítettség talán túl sok a szemnek elsőre. Elmerülünk a középkor világában, amikor felfedezünk olyan kincseket, mint Caravaggio: Szent János lefejezése című freskója, mely Málta talán legértékesebb kincse, (innen nyílik a Caravaggio Múzeum), vagy a falakon körbe futó családi címerek és a főhajón keresztül futó márvány kockák alatti lovagi sírkamrák.

A katedrális aktív vallási funkciója mellett (még a hétköznapi miséken is telt ház van), rendszeresen otthont ad koncerteknek, kórusfesztiváloknak. Ha a nagy tömeget el akarjuk kerülni, érdemes ebédidőben menni.

Belépőjegy: (Vasárnap és ünnepnapokon zárva)
Felnőtt: 6 €
Nyugdíjas: 4,60 €
Tanuló: 3,50 €

San Anton-palota, Grand Master’s Palace

(Nagymesterek palotája), a köztársasági elnök palotája (cím:Triq il Merkanti)

A San Anton-palota és az azt övező kertek (máltai nyelven: Il Palazz u l' Gnien ta' Sant'Anton, a helyi angol nyelvhasználatban San Anton Palace) a máltai lovagrend nagymestereinek nyári palotájából lett a máltai köztársasági elnök rezidenciájává, ahol - miként a múltban - ma is fontos döntések színtere Máltán.

Costa - Valletta - St George's Square

A palotát 1623 és 1636 között a provanszál nyelv csoportjához (Langue de Provence) tartozó francia lovag, Antoine de Paule, a lovagrend akkori nagymestere építtette nyári rezidencia gyanánt. Valószínűleg egy korábbi saját villája állt ezen a helyen. A nagymesterek így a nyár folyamán közelebb lehettek a fővároshoz, Vallettához mint korábban a Verdala-palotában.

A nagy méretű palota helyet biztosított a korabeli viszonyokhoz illő nagy személyzethez, akik között a szakácsokon és ételkóstolókon kívül például fáklyavivők, parókakészítők, az órák felhúzói, sőt a vadászkutyák számára fekete kenyeret sütő pék is szerepelt. A nagymester a saját védőszentje, Páduai Szent Antal nevét adta a birtoknak.

A sziget francia megszállása (1798–1800) során a palota a britek által támogatott máltai felkelők találkozóhelye lett. 1800. szeptember 4-én ebben az épületben írták alá a helyi francia erők kapitulációját.Az ezt követő brit uralom alatt e palota volt a brit kormányzók rezidenciája. Itt született 1876. november 25-én Viktória brit királynő egyik unokája, Viktória Melitta hercegnő.

Málta 1974-es függetlenné válása óta itt van a köztársasági elnök hivatalos rezidenciája. Itt fogadják és szállásolják el a látogatásra érkező külföldi államfőket. II. Erzsébet brit királynő többször megszállt itt, 1954-ben és 1967-ben még mint Málta uralkodója, 2005-ben pedig már mint külföldi államfő.

Az eredeti épületet a későbbi nagymesterek, különösen António Manuel de Vilhena és Emmanuel de Rohan-Polduc, majd a brit kormányzók idején többször alakították, kiegészítették. De Vilhena például egy kápolnát építtetett, a brit kormányzók pedig a fedett verandát adták hozzá az épülethez.

A palotát több nagy kert veszi körül. Ezek egy része eredetileg a palota konyhájának szükségleteit szolgálta, valamint főleg narancsültetvények voltak benne. Korán elkezdték azonban gyűjteni az egzotikus növényeket is. A kertek egy részét 1882-ben megnyitották a látogatók előtt. A gondosan kialakított park sok díszítő elemet és változatos növényállományt tartalmaz a világ számos részéről. Néhány különleges példányt a szigetországot meglátogató államfők ültettek ide. Néhány fa több száz éves és jelentős növénytani értéket képvisel.

Itt ülésezik a máltai parlament minden csütörtökön, és aznap a palota nem látogatható. Itt van a mindenkori máltai köztársasági elnök hivatalának székhelye is. Reneszánsz stílusban épült épület, legfőbb vonzereje (tekintélyes megjelenése mellett) hogy a Johannita Lovagrend lovagi páncéljai teljes fegyverzetben állnak sorfalat a grandiózus épület alsó szintjének folyosóin. Kisfiúknak (talán kislányoknak is) maradandó élmény lehet, hiszen kedvenc meséiket eleveníthetik meg az életnagyságú páncélos lovagokkal (vagy épp páncéljukba bújva) harcolva. A lovagi páncélok érdekesek, de ezzel együtt is nem több, mint pár órás program Máltán

A szigetország fontos turisztikai látványossága. A palotát és az azt körülvevő kerteket a máltai kormány 2009-ben első osztályú nemzeti emlékhellyé nyilvánította. A parkban időről időre nagy rendezvényeket is tartanak, mint az éves máltai kertészeti kiállítás, valamint szabadtéri színházi előadások, koncertek.

Főbejárata a Triq il Merkanti-ról nyílik, csütörtökönként (parlamenti ülés) nem látogatható.

A felnőtt belépő 10 euró, gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes.

Miasszonyunk bazilika

Madonna tal-Karmnu, Basilics of Our Lady of Mount Carmelita (West Street)
Costa - Valletta - Madonna tal-Karmnu - Basilics of Our Lady of

A templom Girolamo Cassar tervei alapján 1570-ben épült. A 17. században a karmeliták kapták meg. A homlokzatot 1852-ben Giuseppe Bonavia újratervezte. Május 14-én 1895-ben Leó pápa XIII emelte Basilics minor rangjára A templom súlyosan megsérült a második világháború, és újjá kellett építeni.

Costa - Valletta - Madonna tal-Karmnu - Basilica of Our Lady of

A második világháborúban 1942. márciusában Vallettát csúnya bombatámadás érte és a templom súlyos károkat szenvedett. Emiatt új templom épült 1958 és 1981 között. Felszentelték 1981-ben. A 42 méter magas ovális kupola uralja mind a város, mind a Marsamxett felől nézve is. Ez magasabb, mint a közvetlenül szomszédos Vallettai anglikán székesegyház. Valletta. A belső térben a fő attrakció egyMiasszonyunk Mount Carmel-ből festmény a 17. század elejéről. A belső teret faragványait Joseph Damato szobrász készítette több, mint 19 évig. Feltűnőek a vörös márvány oszlopok.

Tényleg (szinte) mindent láttunk.

Most még jöjjön pár kép, meg egy kis film nem meglepően Vallettáról

Costa - Valletta - Siege Bell War Memorial

Costa - Valletta - a Xatt Pinto és az it-Telgha tal-Kurcifiss ut

 Costa - Valletta alsó Barrakka 352

Costa - Valletta - Forti Sant' Angl a hajóról

Costa - Valletta Cruiser kikötő

Kellemes utazást!

 

A képek saját felvételek. Rá klikkelve további képeim láthatóak az indafoto.hu-n 

A bejegyzés trackback címe:

https://bedekker.blog.hu/api/trackback/id/tr3914130309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A polgárok több, mint kétharmadának véleménye szerint: túlórázzon az anyád!

Sokszor nehéz eldönteni, mit érdemes megnézni egy-egy városban, ha kevés az időnk. Ez a blog talán segít.

süti beállítások módosítása