Mit érdemes megnézni

Egynapos városnézés

Bécsi kettő az egyben: Claude Monet kiállítás + adventi vásár

 Manapság nem nagy kaland kiugrani Bécsbe. Nincs útlevél, nincs vám, viszont mindig akad egy kis szellemi és testi táplálék,. amiért érdemes rászánni egy-két napot. Most konkrétan a Claude Monet kiállításra és városháza előtti adventi vásárra gondolok.

Nem drágább, mint egy húzósabb balatoni hétvége, A gyakorlatilag óránként induló vonatokkal hip-hop odaérünk, és ha kiránduló jeggyel megyünk, a bécsi közlekedésért sem kell fizetni!

Bécs - Albertina - bejárati lépcsőTizenöt éve órákat álltunk sorba a Hősök terén a Szépművészeti Múzeum Monet és barátai című tárlatára, most ennek bő négyszeresét nézhetjük meg sorba állás nélkül. 
Bécs Albertina - Monet kiállítás bejárat

Claude Monet, a fény mestere

A Habsburgok egykori pompás palotája, az Albertina  több mint 20 év után most először szentel nagyszabású kiállítást Claude Monet-nak, az impresszionizmus egyik legmarkánsabb képviselőjének.

Bécs - Albertina - Monet kiállítási terem

Monet-n nem fog a kor kritikája sem, ami, abból látszik biztosan, hogy annak idején épp annak az ellenkezője miatt bírálták, amiért ma.

Bécs Claude Monet - The Beach at Trouville (1870)

Egészen meglepő, hogy szabadon lehet fényképezni.  Nem tudom, máshol mit árt ez a képeknek, de itt mindenki fotózgatott  És nem volt olyan érzésem, hogy azonnal lelőnek, ha kicsit közelebb hajolok egy-egy képhez.Bécs Claude Monet - The Landing Stage

Első ránézésre nyugodt, harmonikus, gondtalan, vagy ahogy mindezt össze szokták foglalni: unalmas szépség. mert nem közvetít egyértelműen leolvasható történetet és üzenetet, mint a korábbi korok festői, nem forgatja fel és ki olyan egyértelműen a világot, mint Picasso, nem megfejthető képei vannak, mint a szimbolistáknak, nem a zsigerekre hat, mint Frida Kahlo, a technikája nem olyan szembetűnően és azonnal feltűnően szokatlan, mint mondjuk a neoimpresszionistáknak, vagy a pointilista festőknek, és nem kalauzolnak másvilági tájakra, mint a szürrealisták, vagy a tudattalan barlangjaiba, mint az absztrakt festők. De ettől még messze nem igaz, hogy Monet pusztán csak illusztratív lenne. Persze ezt mindenki döntse el saját maga.

 Bécs Claude Monet - The Japanese Bridge (1918 - 1924)

Még több kép: Claude Monet az Albertinában

Adventi vásár a városházánál

 Keményedik a verseny a bécsi városháza és a pesti Vörösmarty tér között. Nehéz dönteni. A lángos ára (sajnos) egyforma, de itthon jobb.Viszont nincs egy mesebeli jégpálya, nincs karácsonyi játszótér, és - főleg - szinte mindenki forralt borral a kezében sétálgat. 

Bécs Wiener Christkindlmarkt

Bécs Wiener Christkindlmarkt pavilon 115 Ez a pingvinpálya, ahol a három évesek egy pingvinbe kapaszkodva próbálgathatják a gravitáció hatásait.Bécsi advent - korcsolyázók

A csökkentlátóknak és nagyevőknek XXl méretü fánkok.Bécsi advent - krapfenvilág

Ilyen plus size angyalt sem mindennap látni

Bécs - Plus Size Angel

Kár kihagyni! 

Még több kép: Wiener Christkindlmarkt:

 

Forrás: https://index.hu/kultur/2018/10/21/claude_monet_kiallitas_becs_albertina/

https://index.hu/kultur/2018/10/21/claude_monet_kiallitas_becs_albertina/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bedekker.blog.hu/api/trackback/id/tr414390542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása